• Zanimljivosti s otoka Paga
  • Zanimljivosti s otoka Paga
  • Zanimljivosti s otoka Paga
Prejšnja Naslednja
Hrvatska, Dalmacija, apartmani otok Pag
Zanimljivosti s otoka Paga

Zanimljivosti s otoka Paga

Otok Pag je jedan od većih jadranskih otoka sa 270 km pješčane i kamenite obale sa mnogim zaljevima zasebnih oblika i veličina. Najveći je Paški zaljev koji se prostire duljinom od 20 km. Otok je poprilično dug i uzak, s nizinskim i kamenitim predjelima, te s malo raslinja, koje je uglavnom nisko i travnato. Klima je mediteranska.

Grad Pag Grad Pag nalazi se na jugozapadnom dijelu otoka, koji se lijepo vidi sa glavne ceste (iz smjera Žigljena odnosno Novalje).

Grad Pag se u svojoj povijesti više puta selio. U razdoblju antike pa do kraja 4. stoljeća, grad se nalazio na sjevero-zapadu Paškog zaljeva i zvao se Caska. Grad je potunuo u potresu, pa su otočani podigli novi grad na mjestu koje se danas naziva Stari grad.

Grad, kojeg danas znamo, počeo se razvijati u srednjem vijeku i izgrađen je na dijelu, koji se nekad zvao zaljev Katena. Grad je prepun kulturnih i građevinskih zanimljivosti iz tog razdoblja. Neke od tih znamenitosti vide se na slijedećim slikama.

Crkva Marijinog Uznesenja u centru grada PagaU samom središtu grada stoji crkva Marijina uznesenja, u spomen crkvi i događanju posvećen je blagdan Vela Gospa kojeg Pažani obilježavaju procesijom i slavljem 15. kolovoza svake godine.

Crkva Marijinog Uznesenja u centru grada Paga

Kula u gradu Kula u graduU samom središtu grada je i netaknut Knežev dvor i trg iz doba srednjeg vijeka (koji je obnovljen).

Solana (skladište soli)Grad Pag razvio se u 15. stoljeću najviše zahvaljujući proizvodnji soli. U neposrednoj blizini centra još i danas stoje velika skladišta soli. Jedno od skladišta, sada je iskorišteno kao disco.

U zaleđu grada, u smjeru Zadra, u rasponu od nekoliko kilometara rasprostire se slano jezero (tzv. solane) iz kojeg se prikuplja i obrađuje sol, a sve to zahvaljujuća vrijednim rukama radnika Solane.

Pogled na grad Pag (s područja, gdje se nalaze apartmani) Centar grada vrlo se lijepo vidi i izvan grada, gdje se nalaze apartmani Vila Marija.

Danas je grad Pag turistički razvijen grad koji vam nudi mnogo zabavno kulturnih i drugih pogodnosti za relaksaciju i uživanje u odmoru. U gradu su vam na raspolaganju sportska igrališta (izlete brodovima, mali nogomet, kuglanje, tenis, odbojka na pjesku, veći tobogan...), restorane, pizzerije, domaće konobe, internet caffe, izleti brodovima...

Ljekovito blatoNedaleko iza gradske plaže nalazi se slano jezero s ljekovitim blatom. Tom blatu pripisuju se lijekoviti učinci, a mnogi posjetitelji iskušavaju te učinke na vlastitoj koži.

Aquagan na gradskoj plažiNa gradskoj plaži, za ljubitelje adrenalina je i Aquagan.

Aquagan na gradskoj plaži

Grad Pag ponoćiPosebno lijepo grad zaživi u noćnim satima.

Grad Pag ponoći

Grad Pag ponoćiU gradu posjetitelj ima velik izbor restorana koji nude tipičnu mediteransku kuhinju. U večernje sate možete zaplesati na rivi uz dalmatinsku glazbu, a mlađe će privući disco u prostorijima nekadašnjih skladišta Solane. Večernji sati su također primjereni i za najmanje, jer tada zaživi i lunapark.

Paški karnevalZa otok Pag također je značajan i Paški karneval. Zimi, karneval počinje prvu subotu poslije blagdana Sveta tri kralja i traje do Pepelnice. Tada se svaku subotu u hotelima i restoranima priređuju zabave i karnevalski plesovi. Ljetni karneval je oko 1. kolovoza, i namjenjen je turistima.

Paški karneval

Paška čipkaZnačajna paška čipka koju paškinje pletu na ulicama grada.

Otok Pag je prepun neobičnih oblika, divlje egzotike, lijepih uvala i drugih prirodnih ljepota.

VelebitTako možete uživati u lijepom pogledu na planinu Velebit, koja se, kao što je već navedeno vidi s lokacije na kojoj je smještena Vila Marija.

Plaže u bliziniU blizini apartmana Vila Marija, nalaze se lijepe plaže, izmedju kojih možete birati. Vrlo je blizu i gradska plaža.

Plaže u blizini

Gradska plaža
Plaže u blizini
Plaže u blizini

Plaže u blizini
Plaže u blizini
Gradska plaža
Plaže u blizini

Na otoku se nalazi nekoliko ornitoloških parkova, lovnih područja i kulturnih spomenika. Postoje i ronilačkii klubovi, jedriličarski klubovi, plesna društva. Nedaleko od trajektnog pristaništa Žigljen nalazi se poznati Paški trokut. Izlete na okolne otoke možete si priuštiti organiziranim putovanjima brodovima.

Paški most u centru grada PagaJoš nekoliko slika grada Paga...

Grad Pag

Grad Pag

Grad Pag

ZANIMLJIVOSTI OTOKA PAGA:

paški sir, paška janjetina, paški prošek (paška žutica), paška čipka, proizvodnja soli, suhozidi (granice između ograda), paški karneval, paški tanac (ples), paška narodna nošnja, baškotin (zlatno prepečeni kruh), naselje Caska, paški trokut (otisak u kamenjaru), jezero Segal (ljekovito blato blizu Povljane), ljekovito blato Lokunja (u gradu Pag), turizam, ponuda smještaja (pogledajte si našu ponudu).